top of page

WAT DOET EEN KINDERCOACH PRECIES?

Ieder kind zit weleens wat minder lekker in z’n vel, dat hoort bij opgroeien. Maar als je kind langere tijd verdrietig, angstig of boos is, dan is dat heel vervelend. Voelt jouw kind zich niet fijn en wil je je kind helpen? Dan kun je overwegen om met je kind naar een kindercoach te gaan. Hier lees je wat een kindercoach doet. Hoe gaat kindercoaching in z’n werk en bij welke problemen kan het helpen?

IMG_2006.jpg
Anker 1

Wanneer naar een kindercoach?

Kindercoaching kan ook goed helpen als je kind in een moeilijke situatie zit, zoals een scheiding of het verlies van een dierbare. Een verwijzing is niet nodig om een kindercoach te bezoeken.

Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen waarvoor kindercoaching ingezet kan worden:

  • Faalangst, angst of dwangmatig gedrag

  • Boosheid, frustratie of woedeaanvallen

  • Verdriet of veel piekeren

  • Moeite met het uiten van emoties

  • Onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme

  • Moeite met (in)slapen

  • Buikpijn of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak

  • Hooggevoeligheid

  • Pestgedrag of gepest worden

  • Problemen na de scheiding van ouders

  • Rouw na het overlijden van een dierbare

Veel van deze problemen horen bij het opgroeien, maar ze kunnen je kind behoorlijk in de weg staan. Kinderen leren omgaan met gevoelens en moeilijke situaties door hun ouders, leerkrachten en eigen ervaringen. Of je nu wel of niet naar een kindercoach gaat, het is altijd goed om te kijken wat je zelf kunt doen om je kind te helpen.

Wat doet een kindercoach niet?

Een kindercoach geeft geen therapie en voert geen diagnostisch onderzoek uit, zoals een intelligentieonderzoek of een onderzoek naar ADHD of autisme. Voor dergelijke onderzoeken kun je terecht bij een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Kindercoaching is bedoeld voor hulpvragen die binnen de normale ontwikkeling van een kind vallen. Als je kind een afwijkende ontwikkeling heeft of problemen op meerdere gebieden ervaart die hem of haar sterk belemmeren (zowel thuis als op school), is hulp van een kinderpsycholoog of orthopedagoog waarschijnlijk geschikter. Overleg met je huisarts om te bepalen wat het beste past bij jullie hulpvraag en situatie.

Hoe werkt kindercoaching?

Intakegesprek: Tijdens het intakegesprek bespreek ik samen met de ouders informatie over het kind, zoals zijn achtergrond, voorgeschiedenis en de specifieke uitdagingen waar hij mee te maken heeft. Ik geef daarbij uitleg over hoe kindercoaching kan helpen, wat het traject inhoudt en hoe ik te werk ga als kindercoach. Dit gesprek duurt gemiddeld een half uur tot een uur.

​

Kennismakingssessie: 

Voorafgaand aan het coachingtraject nodig ik het kind uit voor een kennismakingssessie. Dit is een informele ontmoeting waarin het kind en ik elkaar leren kennen. Het doel is om een vertrouwensband op te bouwen en om te begrijpen wat het kind leuk vindt, waar het goed in is en waar het moeite mee heeft.

​

Coachingtraject:

Gedurende het coachingtraject werken het kind/jongere en ik samen vanuit zijn unieke manier van denken, waarnemen en handelen. Hierdoor leert hij hoe hij zichzelf optimaal kan inzetten om zijn doelen te bereiken. De sessies duren ongeveer een uur en ik pas mijn technieken aan op basis van zijn leeftijd en ontwikkelingsfase.

​

​

FLEXIBELE KINDERCOACHING OP MAAT.

In mijn praktijk als kindercoach staat het individuele welzijn van elk kind centraal. Ik geloof sterk in een flexibele aanpak, waarbij de duur van het coachingstraject niet beperkt is tot een vast aantal sessies. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en heeft unieke uitdagingen waar we samen aan werken. Samen met het kind en de ouders blijven we continu evalueren om te bepalen wanneer de coaching voldoende effectief en bevredigend is geweest. Zo kunnen we maatwerk leveren en ervoor zorgen dat het kind zich op een natuurlijke en zelfverzekerde manier kan ontwikkelen.

bottom of page